Si vols llogar un pis, aquests són els teus drets com a inquilí

Conèixer els drets que té l’inquilí d’un habitatge és indispensable, tant si ets el que es disposa a llogar un pis o casa com si ets tu el que posa una propietat en lloguer. Si les dues parts coneixen els seus drets i obligacions, serà molt més fàcil evitar problemes i arribar a acords amb facilitat. Des de Comajuan Finques t’ajudem a conèixer aquests drets:

Drets abans de llogar

Si estàs buscant un pis de lloguer, abans de traslladar-t’hi, tens dret a comprovar en quin estat es troba l’habitatge. Alhora, tens drets a revisar l’estat del mobiliari en cas que en disposi. A més de tenir-hi el dret, per part de Comajuan Finques et recomanem que facis visites a consciència al pis i analitzis aquests aspectes per no emportar-te sorpreses en el futur. 

D’altra banda, abans de firmar el contracte d’arrendament de l’habitatge, cal que revisis que la persona que t’està llogant el pis o casa n’és realment la propietària, ja que si no és d’aquesta manera, podries estar incorrent en una il·legalitat. Per evitar possibles problemes, et recomanem que confiÏs en els serveis d’una immobiliària amb experiència i personal qualificat, com Comajuan Finques, que et podrà guiar i assessorar en tot moment i detectar ràpidament possibles irregularitats.

Drets de l’inquilí quan ja resideix a l’habitatge

Un cop et trasllades al teu nou habitatge, tens dret a fer-ne un ús pacífic, sense perjudicar-ne l’estat ni tampoc al propietari. El propietari té l’obligació de garantir les condicions necessàries perquè el pis o casa sigui habitable mentre duri el contracte de lloguer.  D’altra banda, tu tens el dret de fer obres de millora que no modifiquin la configuració de l’habitatge, però ho has de fer sempre amb el consentiment del propietari o propietària. 

Contracte i pagaments

També és important que sàpigues quins són els teus drets com a inquilí pel que fa al contracte i als pagaments mensuals de lloguer que hauràs de fer. Per començar, tens dret a tenir garantit el lloguer de l’habitatge durant un mínim de 3 anys prorrogables per petició pròpia dirigida al propietari. 

Un cop finalitzat el contracte, també tens dret a recuperar la fiança, sempre que no hi hagi desperfectes a l’habitatge. Per això, si el pis està moblat, et recomanem que comprovis prèviament l’estat del mobiliari juntament amb el propietari i firmis un acord de conformitat que pot incloure fotografies. Si el propietari es nega a retornar-te la fiança, tens dret a demanar-li que t’expliqui els motius i els acrediti. 

Pel que fa al pagament de la mensualitat, el propietari no et pot demanar que paguis per avançat més d’un mes. Per últim, el propietari t’ha d’entregar una factura o justificant dels pagaments que fas. 

Obligacions com a inquilí 

Ara que ja saps quins són els teus drets com a inquilí, cal que siguis també conscient de quines són les teves obligacions. Com ja sabràs, has de pagar la fiança en entrar a viure a l’habitatge i pagar cada mes el lloguer fixat en el contracte. També estàs obligat a no malmetre l’habitatge i no realitzar-hi activitats il·legals. Tampoc pots destinar l’habitatge a usos diferents dels pactats; per exemple, no pots establir un negoci en un pis o casa que has llogat per viure-hi. Tanmateix, tampoc pots subarrendar l’habitatge sense el consentiment del propietari. 

Ara, també tens altres obligacions que potser no coneixes. Has de saber que tu hauràs de fer-te càrrec de les despeses de llum, aigua i gas però el pagament d’altres taxes com impostos, serveis de comunitat, càrregues… han d’estar pactats en contracte. Per tant, pot ser que els hagis de pagar tu o pot ser que no. 

Ara que ja tens clares els teus drets i deures com a inquilí busca al nostre portal immobiliari de Comajuan Finques l’habitatge en lloguer que més s’adapti a tu! 

Més notícies